אמנות הקיר היא חלק מנוף הארץ. היצירות: בציור, בתבליט, בפסיפס ועוד מגוון סגנונות וטכניקות – קבועות על קירות של מבני תרבות, מוסדות ציבור, מבני דת, בתי מלון ובתים פרטיים – מבפנים ומבחוץ. היצירות מעידות על תפיסות היסטוריות, חברתיות, לאומיות ודתיות ומלמדות על תושבי הארץ והקהילות החיות בה.

מאז שנת 2013 נערך ביד יצחק בן-צבי ובמועצה לשימור אתרי מורשת בישראל בתמיכת תכנית 'ציוני דרך' של משרד ירושלים ומורשת סקר ראשון מסוגו של אמנות הקיר. מטרתו לחשוף, לתעד, לשמר ולהציג את יצירות הקיר מאז המאה ה-19 ועד ימינו. המידע על היצירות, על מקומן ועל מצבן מגיע מהציבור הרחב ונאסף למאגר מידע כולל. מערכת מידע מקצועית מאפשרת למומחים מתחומים שונים לבחון את היצירות ולאפיינן.

מסד הנתונים שנאסף מאפשר לגבש הצעות לתכנית ארוכת טווח לתיעוד, לקִטלוג ולשימור אמנות זאת, שהיא ביטוי חזותי ותרבותי משמעותי במורשת ההיסטורית של מדינת ישראל. המידע על היצירות, על מקומן ועל מצבן מגיע מהציבור הרחב ונאסף למאגר מידע כולל. לכל יצירה נפתח כרטיס המכיל מידע בסיסי אודותיה ומאפשר הוספת מידע בעתיד. לצורך הסקר נבנתה מערכת מידע מקצועית המאפשרת בידי מומחים מתחומים שונים לבחון את היצירות ולאפיינן במטרה לתעד ולחקור את אמנות הקיר ולשמרה. האתר מכיל גם מאמרים, חדשות וקישורים שמגמתם להגביר את המודעות למורשת התרבות החזותית בארץ והעיסוק בה.

במהלך הסקר זכו יצירות שדורגו בחשיבות גבוהה על ידי המומחים לשימור וטיפול פיזי. בין היצירות ששוחזרו ושומרו מאז 2013 מצויים ציור הקיר המונומנטלי בית הכנסת "עדס" בירושלים וציור "מעגל החיים" של אברהם אופק בכפר אוריה, "ירושלים הרים סביב לה" בבית הספר תל"י בית וגן, "החמישה" ב"בית צילה" במעלה החמישה, "שבעת המינים ותנובת הארץ" בחברת חשמל בחיפה, ו"איתמר גולני" ו"אב עברי קדמון" בית איתמר באפיקים.

בשנים 2019-2021 נערך במיזם סבב שני של פעולות לסקירה, לתיעוד, למיון וליצירת קריטריונים לבחינת יצירות הקיר בישראל. מטרתנו הייתה לגבש רשימה מפורטת ליצירות שיחלו תהליכים מעשיים לתיעוד ולשימור. התהליך החל בסקר מניפה רחב היקף, ממנו נבחרו עשרות יצירות על ידי נשות ואנשי מקצוע ממגוון תחומים. העבודות הנבחרות הועמדו לחוות דעת נוספת של מומחים שדרגו אותם לפי קריטריונים קבועים. לקריאת תקציר הדוח המסכם של הדירוג.

כתוב על הקיר

שתי תערוכות חדשות

שתי תערוכות חדשות העוסקות באמנות קיר נפתחות בימים אלו במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן שבאשדות יעקב מאוחד ואצר אותן מיכאל יעקובסון. תערוכה אחת מתמקדת בשילוב אמנות באדריכלות – באמצעות סקירה של 22 עבודות שונות ובפריסה ארצית אך עם דגש על קיבוצים והסביבה של עמק הירדן. תערוכה נוספת המוקדשת למשה סעידי, אמן וחבר קיבוץ כפר מנחם שהתמחה ביצירת קירות קרמיקה אמנותיים.
מקום, אדריכל, אמן

משה סעידי: קיר אמן

הפסיפס "קשת בענן", המורכב מ-50 אלף אבנים, הוחזר למקומו בירושלים

בשנת 2009 הוצא צו הריסה למבנה שעל אחד מקירותיו ניצב הפסיפס שנוצר על ידי האומן לב סירקין, אך בשל מחאה ציבורית הוחלט לפרק ולהרכיב אותו מחדש. מדובר בפסיפס הגדול ביותר שהועתק אי פעם בישראל

לקריאת כתבתו של ניר חסון, "הארץ", 12.9.21

שימור אמנות הקיר בבית הקיבוץ הארצי


כתבה מאת נעמה ריבה במוסף "דה מרקר נדל"ן" מיום 6.9.21 הסוקרת את החלטתה של התנועה הקיבוצית לעזוב את בית הקיבוץ הארצי בתל אביב שהציתה מחדש את המחלוקות הפנימיות בתנועה ואת המאבק על שימור הבניין ואוצרות האמנות הייחודיים שנמצאים במקום.
לקריאת הכתבה
לסקירת כרטיסיות יצירות הקיר בבית הקיבוץ הארצי באתר סקר אמנות הקיר


תקנון שימוש באתר סקר אמנות הקיר

עם העיון באתר סקר אמנות הקיר, הנך מקבל עליך את תנאי השימוש במידע ובתצלומים הכלולים באתר:

  • ניתן יהיה לעשות שימוש במידע ובתצלומים אך ורק בכפוף לכל דין לרבות לחוק זכות יוצרים ולצרכי מחקר, עיון והוראה בלבד.
  • ככל שהשימוש המבוקש כולל גם פרסום (בכל מדיה ו/פלטפורמה שהיא לרבות פרסום מדעי) ו/או לכל שימוש אחר אשר לא פורט לעיל יש לקבל את אישור בעלי הזכויות, והנהלת תכנית מורשת, "ציוני-דרך".
  • ככל שיאושר הפרסום הוא יותנה בין היתר במתן קרדיט הולם לצלם ולתוכנית.
  • מובהר כי כל פרסום של מידע או תמונה מן הסקר מחייב בקשת רשות מצוות האתר ואת הסכמת בעלי הזכויות על התמונות.
  • אם העיון במאגר מוביל לעבודת מחקר נודה לך אם תשלחו אלינו העתק לכתובת: info@wallart.org.il


תודה לאלון אלמוג, הגר יבין, יעל ניצן, נעה זילברמן, נעה שק, רון ברטוש, שלי לאופר, שרה פרי, תמר גיספאן גרינברג, שי פרקש, עמי זהבי, אמנים, נאמני שימור ולכול מי שסייעו בעצה ובמידע.
מנהלת הסקר: ד"ר נירית שלו-כליפא
רכזת הסקר: חן ברנט
רכזת התיעוד בסקר: סמדר ברק