מאחזים עיניים

תמונות שוקקות חיים בשוק מחנה יהודה

מאת סמדר ברק

אמנות הקיר נוכחת יותר ויותר בהרבה תחומים בחיינו, ולכן ייחדו בשירות הבולאי של דואר ישראל בולים לנושא. בשנה האחרונה הונפק בול שהוקדש לציור שוק מחנה יהודה שצוירה ברחוב אגריפס 84. הציור שנחנך בחנוכה 2001 הוא אחד מסדרת הציורים שיצרו בירושלים ובטבריה האמנים הצרפתים מהעיר ליון – CitéCréation.

המולת השוק הירושלמי צוירה על קיר בטון חשוף בשיטת Trompe l'œil (אחיזת עיניים), והמתבונן בציור נדמית לו ההתרחשות מציאותית על כל פרטיה. את הדימויים שהיו לחלק מהיצירה ליקטו הציירים במפגשים עם תושבי השכונה והסוחרים בשוק.

ומה רואים בציור?

ירושלים והרים סביב לה, תיאור המהדהד את הציורים שנהגו לעטר בהם את בתי הכנסת.

באבן הראשה שבקשת מעל חנות הדגים הוצב "האריה" מ"שער האריות" (או יצור אחר ממשפחת החתוליים, שהוא סמל הסולטן הממלוכי ביברס). האריה – סמל ירושלמי רב־פנים: סמלם של ירושלים ושבט יהודה, המרמז כמובן גם על איחוד העיר שראשיתו בפריצה לשער האריות במלחמת ששת הימים. אגב כיום בעקבות מלחמת חרבות ברזל נפוץ האריה ביצירות האמנות במרחב הציבורי כדימוי של גבורה.

ביצירתם שיבצו האמנים דמויות מרכזיות שפעלו בשוק, ובהן המסעדן אלי מזרחי, בני דגים ומְחלק התה, וכן כל מיני פריטים, כגון פנסי התאורה, קרטוני ירקות ופֵרות, אופניים.

לציור יש שני חלקים: בבול רואים את החלק הפונה מערבה. בחלק הפונה צפונה צויר דלפק של חנות מיצים, ומשמאלו מציצים אל הצופה שני עובדי חברת חשמל, אף הם מצוירים. הם שולבו בציור לאות הוקרה, על כך שחדר הגנרטור של החברה הועמד לרשות האמנים בעת העבודה.

כשמתבוננים היטב בפרטי הציור מגלים פתק המציע למכירה מכונית סוסיתא יד שנייה.

הפתק שבתחתיתו גזורות לשוניות ועליהן מספר הטלפון של המוכר נראֶה אמיתי עד שכשנחנך הציור, הגיעה למקום שרה מלכה האחראית מטעם העירייה לביצוע הציורים וקראה: "תראו איזו חוצפה, כבר הדביקו על הקיר פתק!" – את הסיפור שמעתי מפי אסתר סעד מורת דרך ותיקה בעיר.

למעלה מעשרים שנה אחר כך בשנת 2023, במלאת מאה שנה לשוק מחנה יהודה, צייר האמן סולומון סוזה ברחוב יפו 109 מחווה לשוק. את הציור צייר על יריעת בד ולא הישר על הקיר. ביצירתו הוא מתכתב עם אמני CitéCréation; אף הוא מיקם את מראות השוק בתוך מסגרת מקושתת ויצר הֶדבֵּק (קולאז') של דמויות ירושלמיות מן העבר וההווה המסתובבות בשוק. בציורו אפשר גם להבחין בפנס המאיר את השוק ובמרפסת הצופה אל המתרחש ברחוב – פריטים המופיעים גם בציור ברחוב אגריפס.

צילום: גיורא שור

סולומון סוזה הוא האמן המזוהה ביותר עם אמנות בשוק, שהרי צייר על תריסי הדוכנים מאות דמויות בולטות בהיסטוריה היהודית וסוחרים בשוק, וכך נוצרה במקום גלריה של דיוקנאות. ואתם המטיילים בשוק, מוזמנים להלך בסמטאות בשעות היום, ליהנות מן הריחות, הצבעים והצלילים; ולעת ערב כשהתריסים מוגפים, המשיכו לשוטט בין הדוכנים הסגורים והתבוננו בדמויות המתגלות עליהם: משמשון הגיבור והרמב"ם, דרך דוד בן־גוריון וזאב ז'בוטינסקי, גולדה מאיר ומנחם בגין, ועד נעמי שמר ויוסי בנאי. עולם שוקק היסטוריה ותרבות.