מספר יצירה: #2604
ינקלביץ אידל
1965
דמויות, ציונות
חיפה
כיכר מוריה
עיריית חיפה
1מטר מרובע (כל אחד מהתבליטים)
אבן
תבליט
ציבורי
חוץ
כן
יהודי גליציה
הפסל היהודי־בלגי Idel Ianchelevici (1994–1909) נולד בלאובה (אז רומניה). ב־1928 החל ללמוד רפואה בלייז' שבבלגיה, אך חזר למולדתו והתגייס לצבא. ב־1931 שב לבלגיה ולמד שם פיסול, וב־1935 השתתף בהכנת הביתן הרומני בתערוכה הבין־לאומית בבריסל. מ־1945 היה לאזרח בלגיה. ב־1950 התיישב בעיירה מזון־לאפיט בצרפת והתגורר בה עד יום מותו. לזכרו הוקם במקום מרכז תרבות. ינקלביץ פיסל בחומרים שונים ובמיוחד בשיש ובאבן וניסה ליצור צורות סכמטיות יותר ויותר. הוא גם צייר ציורים רבים ואף בהן חיפש את הצורות הפשוטות.
את האנדרטה בגובה של שלושה מטר הזמין ד"ר תאודור וורצל לזכר הוריו חנה ויוליוס וורצל לאחר שהתוודע ליצירתו של אידל ינקלביץ בתערוכה מיצירותיו שהוצגה במוזאון העיר חיפה. התבליטים בארבע פאות האנדרטה מתארים את יהדות גליציה:
1. יהדות גליציה
2. ישיבת המערכת של העיתון "Chwila" והמשתתפים בה: גרשון ציפר, ד"ר לאון דייק, הנריק השלס, ד"ר דוד מלץ, ד"ר רוזמרין וד"ר יוליוס וורצל
3. השואה
4. העלייה לארץ וההתיישבות – נטיעת עץ






